Antikens sju underverk

Nytt och gammalt om en klassisk topplista

7 september 2021
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Alla har hört talas om antikens sju underverk, men få kan rabbla upp dem. Men fanns antikens sju underverk på riktigt?

I den så kallade arkitekturhallen på Röhsska museet i Göteborg hänger två glaserade tegelreliefer i starka färger. Den ena föreställer ett lejon, den andra en drake. Relieferna, som är över 2500 år gamla, kommer ursprungligen från Babylon. En gång var de en del av ett enormt byggnadskomplex som av antikens människor betraktades som något av ett mirakel. Samma reliefer som en gång beundrades av såväl kung Nebukadnessar II som Alexander den store.

Gång på gång har människor återvänt till resterna efter sina föregångare för att uppleva förundran. Och gång på gång har skribenter av olika slag upprättat listor och guider över särskilt lämpliga mål för just denna förundran. Ja, redan för ett par tusen år sen började enskilda personer runt Medelhavet sammanställa förteckningar över gamla byggnadsverk som ansågs särskilt hänförande.

Allan Klynne utgår från den mest kända uppräkningen. Han går igenom underverk efter underverk och beskriver noggrant deras historia och vad som finns kvar idag. Med sina erfarenheter som reseledare levandegör han dessa platser såväl i det förflutna som idag.

Allan Klynne är arkeolog och författare med antiken som specialområde. Han är fil.dr. i antikens kultur och samhällsliv och har varit forskarassistent vid Svenska institutet i Rom. Bland hans tidigare böcker märks Kleopatra – liv och legend samt Pyrrhos – segraren som förlorade. Hans senaste bok Antikens sju underverk utkom 2019. Han är även verksam som översättare och ciceron vid historiska resor till länderna kring Medelhavet.

Allan Klynne
Historiker och författare