De glömda blockadbrytarna

Krigsdramatik på västkusten 1939-1945

4 mars 2019
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
”Släck alla fyrar på västkusten!” beordrar den svenske marinchefen den 8 april 1940. Tyska krigs- och transportfartyg är på väg norrut för att ockupera Norge i gryningen nästa dag. Detta blir början på fem mörka krigsår i Skandinavien. Under ockupationen av Norge och Danmark blir Skagerack ett tyskt innanhav. Tusentals minor spärrar Östersjöns förbindelse med världshaven. Blockaden stoppar Sveriges handel med väst och hotar allvarligt livsmedelsförsörjningen.

Berättelsen om ”kvarstadsbåtarna” och andra norska expeditioner för att bryta Skagerackblockaden är full av hundratals dramatiska och fängslande människoöden som förtjänar att lyftas fram ur glömskan. Arkivfynd, forskning och intervjuer har gjort det möjligt för Anders Johansson att berätta ett spännande, men mestadels bortglömt, kapitel från andra världskriget. En stycke historia som för många hittills varit okänd.

Anders Johansson har varit journalist på Dagens Nyheter i 35 år, främst som utrikesreporter, bland annat som tidningens första korrespondent i Afrika. Han har som författare utgivit Den glömda armén (2005, 2008), De glömda agenterna (2010, 2014), De glömda blockadbrytarna (2016) och har tillsammans med Mats Wallenius utgivit Norges tack – svek, samverkan och solidaritet över Kölen (2016).

Anders Johansson belönades efter utgivningen av Den glömda armén med en kunglig norsk förtjänstorden.

Välkomna till en spännande kväll om De glömda blockadbrytarna!

Anders Johansson
Journalist och författare