Den största händelsen sedan skapelsen

Amerikas födelse

18 januari 2016
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Det är den 12 oktober 1492. Efter mer än två mödosamma månader till havs skymtar Christofer Columbus manskap äntligen land och det som i europeisk historieskrivning kallas för ”upptäckten” tar sin början. Få tilldragelser i mänsklighetens historia har väckt så stor fascination som detta första möte mellan två för varandra tidigare okända civilisationer. En rad intensiva debatter tar sin början. En av rösterna förklarar att upptäckten ”är den största händelsen sedan skapelsen” och att den sätter alla tidigare kunskaper i gungning.

Hur kommer det sig att ingen av de klassiska auktoritativa källorna – från Aristoteles till Bibeln – ens nämner denna ”Nya värld”? Vad var det egentligen för slags varelser man hade upptäckt? Var de som européerna skapade efter Guds avbild eller handlade det om en helt ny och okänd existensform? Gick det överhuvudtaget att kristna dem? Och varifrån hämtade spanjorerna rätten att erövra den nya världen med våld?

Föreläsningen lyfter fram grunddragen i den spanska diskussionen och visar hur korset, guldet och svärdet kom att smälta samman i en dödlig legering på den nya kontinent som kommer att döpas till ”Amerika”.

Michael Azar är professor i idé- och lärdomshistoria. Han disputerade år 2000 med den prisbelönta avhandlingen Frihet, jämlikhet, brodermord – revolution och kolonialism hos Albert Camus och Frantz Fanon.

Under de följande åren publicerade Azar en rad böcker och essäer om europeisk kolonialhistoria och modern kontinental filosofi, bland annat Sartres krig (Symposion, 2004), Den koloniala bumerangen (Symposion, 2006) och Döden i Beirut (Glänta, 2007), Den ädla döden. Blodets politik och martyrens minne (Leopard, 2013) och Comprendre Fanon (MaxMilo, Paris, 2014).

I februari 2015 utkom studien om Spaniens erövring av Nya världen: Amerikas födelse. Korset, guldet och svärdet i Nya världen (Leopard förlag).

Azar har också varit verksam som dramatiker, bland annat med pjäserna Deadline/dödläge (2008) och Jag är en annan (2010). Under hösten 2013 sattes den sistnämnda pjäsen upp på teatern Apo Mihanis i Aten och under 2014 spelades den på ett tjugotal teatrar runt om i hela Grekland.

2005 var Azar sommarvärd i P 1 och året därpå mottog han Albert Wallins pris av Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg.

Michael Azar
Professor i idé- och lärdomshistoria