Den globale vikingen

- handel, plundring och kolonisation

21 mars 2022
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Året var 793. Plötsligt dök plundrande nordbor upp vid det engelska klostret Lindisfarne, och därmed inleddes vikingatiden. Förvåningen och fasan var stor eftersom angriparna var så bekanta. Germanfolken kring Nordsjön och Östersjön hade nämligen delat samma kultur i århundraden men så förvandlades köpmännen från norr till rasande kämpar. Hur kunde det gå till?

Redan före vikingatiden hade nordborna byggt upp en framgångsrik handelsorganisation. Eliten levde ett liv i lyx. Man omgav sig av praktfulla vapen, elfenben från Afrika, röda granater från Sri Lanka och glasbägare från frankerriket. Från norr kom pälsverk som på floder och kamelryggar nådde ned till Kalifatet. Världen öppnades alltmer, skeppen fick segel och stora handelsplatser grundades i Skandinavien.

Populärhistoriskt har man fokuserat på vad vikingarna plockade med sig hem och bara konstaterat att de hade med sig päls ut. Men bakom detta fanns en enorm organisation. Det var stora system av fångstgropar för älg och ren, en del ett par mil långa. Det har behövts mycket folk för att gräva dem, ta hand om köttet, bereda skinnen och tillverka kammar och annat av hornen. Valjakten i ishavet ökade stort, tjära till segelskepp tillverkas i nästan industriell skala i norra Uppland.

Utan kunskap om den här tiden – vendeltiden – är anfallet på Lindisfarne och det som hände sedan svårt att förstå. Kristina presenterar en av de mest mytomspunna och betydelsefulla epokerna i vår historia. Med de senaste forskningsupptäckterna framträder åren 550-800 som både förfärande och fascinerande.

Kristina Ekero Eriksson är vetenskapsjournalist med ett förflutet som arkeolog och intendent på Historiska museet i Stockholm. Hon har varit programledare för historiska dokumentärer på SVT och medverkar i tidskrifter som Populär Arkeologi och Populär Historia. Tidigare har hon skrivit böckerna Gamla Uppsala – människor och makter i högarnas skugga, Årstafruns dolda dagböcker samt, tillsammans med Dick Harrison, Vikingaliv. 2021 utkom Vikingatidens vagga.

Kristina Ekero Eriksson
Vetenskapsjournalist och författare