Det svenska måltidsundret

Från gastronomiskt u-land till världstopp

15 januari 2019
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
När vår franske importkung Karl XIV Johan anlände i början av 1800-talet mötte han ett bondfolk som åt ett obeskrivligt hopkok ur kökets enda gryta. Hundra år senare hade vi fått järnspisar, hotell och restauranger.

Men efter ransoneringar och två världskrig låg matkulturen åter i träda. Under 1960-talets högkonjunktur började måltiden utvecklas från ett intagande av födoämnen till en allt mer spännande upplevelse. Idag anländer läckergommar från världens alla hörn för att uppleva vårt kök.

Carl Jan Granqvist berättar om det svenska måltidsundrets framväxt, delvis ur ett historiskt perspektiv, men framför allt med fokus på de nutida skeenden som bidragit till vår nyvunna internationella anseende.

Carl Jan Granqvist är professor emeritus i matkonst vid Universitetet i Stavanger och fil.dr. i måltidskunskap vid Örebro Universitet. Han har varit ägare och gästgivare vid Grythyttans Gästgivaregård, initiativtagare till Måltidens hus i Norden och Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan. Han har under 2000-talet deltagit i flera radio och TV-program.

Välkomna till en intressant kväll om det svenska måltidsundret!

Carl Jan Granqvist
Professor emeritus i matkonst