En makalös historia

Magnus Gabriel De la Gardies uppgång och fall

8 februari 2017
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Magnus Gabriel De la Gardie är en av vårt lands mest kända aristokrater från 1600-talet. Sverige stod då på höjden som stormakt i Europa. Han representerade en typ av aristokrati som Sverige inte skådat tidigare och var dess mest lysande stjärna.

I vår historia är få så skandalomsusade. Galopperande statsskulder, ett slösande hovliv och frossande adelsmän – de sociala motsättningarna växte lavinartat. Utanför Magnus Gabriels storslagna boning i Stockholm, slottet Makalös, dog människor av hunger och sjukdomar. Från att vara Drottning Kristinas favorit föll han till slut i onåd. En aristokrat som försökte leva som en kung men som slutade som en fallen jätte.

Peter Ullgren är författare och docent i historia vid Lunds Universitet och nu lektor vid Linköpings Universitet. Han har tidigare skrivit flera böcker om stormaktstidens samhälle och kultur, exempelvis Hemlighetens brödraskap – om de svenska frimurarnas historia, Det stora nordiska kriget 1700-1721 – en berättelse om stormakten Sveriges fall och Uppsnappade brev, Karl XII:s soldater i Norge 1716.

Välkomna till en makalös kväll om Magnus Gabriel De la Gardie!

Peter Ullgren
Författare och historiker