Försvunnet såsom en dröm

En tidsresa till det sena 1700-talets värld

14 februari 2020
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Populärhistorikern och författaren Christopher O’Regan gästar ånyo Clios vänner för att hålla sin föreläsning Försvunnet såsom en dröm. Med sin rika arsenal av kunskaper får Christopher historiens människor att bli levande igen och tiden att bli till ingenting. Han ger en intressant och framförallt rolig inblick i det sena 1700-talets värld. Publiken får möta människorna som levde då genom deras dagböcker, brev och tidningsinsändare.

Christopher O’Regan har skrivit flera böcker som handlar om svensk 1700-talshistoria. De rikt illustrerade böckerna Gustaf III:s Stockholm (2004) och En bädd av dun (2005), berättar om såväl vardagen i 1700-talets Stockholm som livet vid hovet. Ett märkvärdigt barn (2007) är en inkännande skildring av Gustaf IV Adolfs barndom, och I stormens öga (2009) handlar om revolten 1809 och gör upp med den gängse bilden av samme kung. Kärlekens krigare (2012) är berättelsen om den dramatiska maktstrid som följde efter mordet på Gustaf III.

Christopher är dessutom en populär och kunnig programledare på TV och arbetar som guide i Gamla stan i Stockholm. Han besökte oss senast i april 2014 då han inför en fullsatt Hebe-teater talade om Döden var en adelsman – om händelserna som ledde till mordet på Gustav III.

 

Christopher O’Regan
Historiker och författare