Historisk resa

till Vitlycke museum, Greby gravfält och handelsplats samt Kulturcentrum i Tanumshede

2 september 2023
Resecentrum, Trollhättan
OBS! DET FINNS FORTFARANDE NÅGRA PLATSER KVAR. Vårens resa blev tidigt fulltecknad och mycket uppskattad. Nu har du som inte kom med då ytterligare en möjlighet! Följ med Clios vänner på en historisk resa till TANUM den 2 september!

Vi reser kl. 8:45 från Trollhättans resecentrum direkt till Vitlycke museum i Tanum där vi får kaffe och fralla.

Vitlycke museum är ett kunskaps- och upplevelsecentrum i Tanums världsarv – ett område med omkring 600 hällristningsplatser. Här kan man vandra mellan hällarna och tolka de unika ristningarna. Vår första guidning blir Vitlyckehällen och Bronsåldersgården. Bilderna på Vitlyckehällen skapades för länge sedan av de människor som då levde sina liv i Tanum. Här finns ristningar som berättar om livet, döden, fruktbarhet och andra frågor som är viktiga i människors liv, då som nu, men inte så mycket om vardagen på den tiden. På Bronsåldersgården får vi en upplevelse av hur vardagen gestaltade sig, hur människor och djur levde tätt ihop, genom årets växlingar. Här finns rekonstruktioner av två långhus från äldre respektive yngre bronsåldern.

Lunchen, en laxrätt, serveras vid 12-tiden på Café Bronze.

Efter lunchen fortsätter vi färden mot Greby gravfält där vi möter en arkeolog som kommer att berätta för oss om gravfältet men också om Greby som en stor handelsplats en gång i tiden. Greby gravfält är ett av Bohusläns vackraste och mest märkliga gravfält. Tvåhundra gravar ligger tätt, tätt i en ljungbevuxen västerslänt, många av dem krönta med mäktiga resta stenhällar. I ett skyddat läge mellan bergshöjder döljs resterna efter en spännande plats där arkeologiska undersökningar tyder på att det har funnits en stor hantverks- och handelsplats. Kanske är det skälet till att gravfältet på Greby är så stort. Flera mycket spännande fynd har gjorts av Projekt Greby handelsplats.

Sista anhalten blir Tanumshede med de tre kulturbyggnaderna Tanums gästgiveri, Tingshuset och Sockenmagasinet. Här får vi eftermiddagskaffe innan vi åker hem medan vi lyssnar till berättelser om byggnaderna.

Vi är tillbaka i Trollhättan senast kl. 17:30.

Avgift:
Resan kostar 550 kr per person. Medlemmar i Clios vänner betalar endast 500 kr per person. Priset inkluderar resa med guider, lunch samt för- och eftermiddagskaffe.

Anmälan:
Du anmäler dig genom mejl till bokaclioplats@gmail.com. Anmälningsavgiften betalas till bankgiro 5038-9766 eller Swish 123 404 82 86 med angivande av namn, e-postadress och/eller telefonnummer. Eventuella matallergier meddelas via mejl till cliosvanner@telia.com. Är du ej medlem blir du det genom att även betala medlemsavgiften 150 kr.

Obs! Antalet platser är begränsade.

Personer som tidigare anmält intresse har förtur men ska ha betalat anmälningsavgiften senast fredagen 11 augusti för att behålla denna.