Historisk resa

till Varnhem och Skara

4 maj 2019
08:30
Varnhem och Skara
Vi gör för andra gången en HISTORISK RESA med buss till historiskt intressanta platser i Västsverige. Följ med Clios vänner till Kata Gård i Varnhem och Domkyrkan och Västergötlands museum i Skara!

Vi kommer att få en guidad visning av utgrävningsområdet i Varnhem och av den nya spännande informationsbyggnad där modern arkitektur möter 1000-åriga murar. Platsen kallas Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede.

Vi får en fika på förmiddagen och äter lunch*) på Jula Hotell i Skara. I hotellets unika konsthall samt i matsalen kan vi njuta av vacker äkta konst av Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Bengt Lindström, Peter Dahl & Jenny Nyström.

I Skara får vi en guidad visning av Domkyrkan och besöker också Västergötlands muséum.

Buss avgår från Resecentrum i Trollhättan kl. 08:30 Hemkomst ca kl. 16:30. Vi går till fots korta sträckor och du måste vara beredd på eventuellt regnväder. Vid många anmälda kommer vi att dela upp oss på två bussar med omkastade turer för bästa utbyte av våra guidningar. Besöken i Domkyrkan och Klosterkyrkan kan begränsas av förrättningar som pågår.

Resan kostar 480 kr per person. Priset avser resa med guider, inträden, fika och lunch. Medlemmar i Clios vänner betalar 430 kr per person. Anmälan sker genom att betala anmälningsavgiften till bankgiro 5038-9766 eller Swish 0734 39 34 34 och ange namn, e-postadress och/eller telefonnummer samt eventuella matallergier.

Personer som tidigare reserverat biljetter ska ha betalt anmälningsavgiften senast söndag 31 mars för att behålla sin reserverade plats. Sista dag för att betala anmälningsavgiften är söndag 21 april. Observera att antalet platser är begränsade.

Är du inte medlem kan du enkelt bli det genom att genom att betala 150 kr till vårt bankgiro 5038-9766 eller Swish 0734 39 34 34 och ange namn, adress och e-postadress.

*) Sallad, fisk- eller kötträtt samt kaffe och mjuk kaka.

Fakta om resmålen

Vid klosterområdet finns klosterkyrkan, klosterruinerna, klostermuséet, örtagården samt nybyggda Kata Gård.

Under utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum! Runt omkring ligger de äldre gravhögarna från järnåldern som visar att gårdens historia går långt tillbaka i forntiden.

Skara domkyrka är en katedral med både en lång och spännande historia. Domkyrkan utgör än idag centrum i den medeltida staden Skara, omgiven av flera andra historiska byggnader. Skara stift är Sveriges äldsta. Det var här kristendomen först fick fäste.

Västergötlands museum är ett kulturcentrum med tre fasta utställningar och ett flertal tillfälliga.

Strax intill muséet ligger friluftsmuséet Fornbyn med ett tjugotal byggnader från 1800-talet.

Clios vänner