Kvinnor i strid

Ikoner, amazoner och revolutionärer

4 december 2018
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
I traditionell militärhistoria är kvinnor ofta osynliga. Och i traditionell kvinnohistoria har det regelrätta kriget sällan någon plats. Begreppen krig och kvinnor tycks helt enkelt inte höra ihop.

Anna Larsdotter berättar om kvinnor som på olika sätt deltagit i krig, från 1600-tal till 1900-tal. Levande och kunnigt skildrar hon deras många olika roller som soldater, piloter, prickskyttar, vårdpersonal eller delar av trossen. En del kvinnor förklädde sig till män för att kunna delta i strid. Vissa sökte på så vis sin försörjning, medan andra ville ha frihet och äventyr.

Anna Larsdotter är frilansjournalist och författare med inriktning på historia. Hon har länge arbetat som redaktör och skribent på tidningen Populär Historia och även som chefredaktör på tidningen Militär Historia. 2008 debuterade hon med boken Hästens tid, som gav en ny och annorlunda bild av det svenska 1600-talet. 2014 utgav hon sin kritikerrosade biografi om Stig Lindberg som blev utnämnd till en av årets bästa böcker av Svenska Dagbladet.

Hösten 2016 kom sedan hennes uppmärksammade och hyllade skildring Kvinnor i strid. En bok som utmanar våra invanda föreställningar och ger en ny och spännande ingång till militärhistorien. Kvinnor har alltid varit en naturlig del av kriget, inte minst vid fronten.

Välkomna till en spännande kväll om Kvinnor i strid!

Anna Larsdotter
Journalist och författare