Min europeiska familj

de senaste 54 000 åren

10 februari 2016
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
I augusti 2015 lanserades boken ”Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren”. Boken kvalade direkt in på nätbokhandlarnas topplistor. Inte så konstigt kanske, eftersom den handlar om allas vårt ursprung. Vi får följa det detektivarbete som forskare i Europa och USA bedriver för att kartlägga Europas historia, från den första invandringsvågen till idag.

Sedan 1980-talet har DNA-tekniken genomgått en enastående utveckling. Den har revolutionerat såväl kriminalteknikers arbete som biologisk och medicinsk forskning, och har på senare år börjat bidra till ny kunskap inom arkeologi och historia. Tekniken förfinas oavbrutet av ingenjörer. Med på banan finns kemister, dataspecialister, kryptoexperter och molekylärbiologer.

Det senaste historiska genombrottet kom då två forskargrupper, en i Boston och en i Göteborg/Köpenhamn, var för sig visade att den moderna europén inte bara är en genetisk mix av istidsjägare och bönder från Mellanöstern. I vår arvsmassa finns även gener från ett herdefolk som för cirka 4 800 år sedan kom från öster. Det kan förklara varför det i vår del av världen skedde så stora ekonomiska och sociala omvälvningar just då. Resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature och var en världssensation.

– Man kan säga att historien skrevs om med hjälp av ingenjörer, säger Karin Bojs.

Karin Bojs är vetenskapsjournalist och författare. Under många år var hon Dagens Nyheters vetenskapsredaktör men slutade för några år sedan som anställd för att få mer tid till att skriva böcker. Hon skriver dock fortfarande regelbundet krönikor i Dagens Nyheter.

2008 blev hon Hedersdoktor vid Stockholms universitets naturvetenskapliga fakultet och hon har fått flera stora priser, däribland Kunskapspriset 2008, som delas ut av Nationalencyklopedin, och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och Stiftelsen för vetenskapsinformations Vetenskapliga Mediepriset år 2000. ”Karin Bojs förenar aktuell journalistik med relevant forskning. Hon knyter samman stor sakkunskap med journalistisk energi och språklig klarhet i sina tre roller som vetenskapsredaktör, reporter och krönikör.”

2015 tilldelades hon Augustpriset för årets svenska fackbok för boken: Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren.

Kari Bojs har även givit ut – Vikten av gener. Hur DNA påverkar din vikt (med Anna Bratt) år 2011 och – Syra själv: Konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier år 2012. År 1994 startade Karin Bojs den svenska sektionen av Reportrar utan gränser, en internationell organisation som verkar för pressfrihet.

Välkomna till en spännande kväll om ”Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren!

Karin Bojs
Vetenskapsjournalist och författare