Nääs Slott

med slöjdseminarium och Tollered med Nääs fabriker

1 september 2018
09:00
Nu tar vi ett nytt initiativ, för första gången anordnar Clios vänner en bussresa. Syftet är att en gång per år besöka en plats i Västsverige med intressant historia – helt enkelt en historisk resa!

Följ med Clios vänner till Nääs – landets bäst bevarade sena 1800-tals miljö. Vi kommer att gå en guidad tur på slottet som står helt orört enligt den siste ägarens vilja. Se den fullständigt unika miljön som förmodligen är Skandinaviens mest kompletta orörda 1800-tals interiör.

Vi äter sedan i restaurangen en välsmakande Slottslunch*. Efter lunchen får vi en kort presentation av Slöjd & Byggnadsvård i bussen. Därefter kommer vi med en kort tur till Tollered och Nääs fabriker. Vi gör en guidad vandring genom den industrihistoriska miljön med kopplingar till slottet och får även se Sveriges äldsta vattenkraftstation.

Buss avgår från Resecentrum i Trollhättan kl. 09:00. Hemkomst ca kl. 16:15. Vi går till fots korta sträckor och du måste vara beredd på att slottet består av tre våningar och många långa trappor.

Resan kostar 450 kr per person. Priset avser resa med guider, inträden och lunch. Medlemmar i Clios vänner betalar 400 kr per person. Anmälan sker genom att betala avgiften till vårt bankgiro 5038-9766 och ange namn, e-postadress eller telefonnummer. Anmälan senast söndag 19 augusti.

Är du inte medlem kan du enkelt bli det genom att betala 150 kr till vårt bankgiro 5038-9766 och ange namn, adress och ev. e-postadress.

* = Slottslunch – soppbuffé, inklusive sallad och sill. Välj sedan mellan en närproducerad och/eller ekologisk varmrätt, antingen kött, fisk eller vegetariskt. En liten dessert samt kaffe eller te med påtår ingår sedan.


Fakta om Nääs:

Under 1600-talet blev Nääs ett säteri. Från mitten av 1700-talet ägdes det av Jacob von Utfall, superkargör vid Ostindiska Companiet. I början av 1800-talet köptes Nääs av köpmannen Peter Wilhelm Berg, som grundande Nääs fabriker.

Mellan åren 1868 – 1898 ägdes Nääs av köpmannen August Abrahamson som blev den siste private ägaren av Nääs. 1874 grundades ett slöjdlärarseminarium på Nääs som blev världsberömt. Nääs egendom förvaltas efter hans död av August Abrahamsons Stiftelse.

Nääs är idag nationellt byggnadsminne och naturreservat, men är också en stor gård med många verksamheter.

Nääs är nu även aktuellt i TV. Antikrundan spelas in på Nääs några dagar innan vi kommer dit. I höst kommer vi i SVT även kunna se ytterligare 10 avsnitt av ”Vår tid är nu” som spelats in på Nääs.