Ryssland efter Oktober- revolutionen

100 år av våld, förtryck och en smula frihet

7 november 2017
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Den 7 november är det exakt hundra år sedan bolsjevikpartiet under Lenin genomförde sin revolution, eller statskupp, i S:t Petersburg. Det blev inledningen till mer än sjuttio år av kommunistiskt envälde fram till Sovjetunionens upplösning 1991.

Efter några år av spirande demokrati på 1990-talet lever Ryssland idag återigen med ett auktoritärt system. Men måste det alltid förbli så? Det är en av de frågor som journalisten och författaren Stig Fredrikson tar upp i sitt föredrag om Rysslands utveckling de senaste hundra åren.

Stig Fredrikson är en av våra främsta Rysslandskännare och har bevakat Sovjetunionen och Ryssland sedan han var utrikeskorrespondent i Moskva på 1970-talet för de nordiska nyhetsbyråerna. Han har sedan dess arbetat i många år som utrikeskommentator på Aktuellt i SVT och är idag fristående skribent.

2016 fick han Dag Hammarskjöldspriset ”för att han i dennes anda har visat prov på stort civilkurage då han agerade hemlig kurir åt Alexander Solzjenitsyn som därigenom från Sovjetunionen kunde kommunicera med väst”. Priset utges av Smålands Akademi.

Under de senaste åren har han skrivit följande böcker om Ryssland:

  • ”Daterat Moskva. Rysslands väg leder bort”, utgiven 2010
  • ”Alexanders kurir: ett journalistliv i skuggan av det kalla kriget”, utgiven 2011
  • ”Oligarken mot presidenten: tvekampen mellan Chordorkovskij och Putin”, utgiven 2013
  • ”Boris Jeltsin: reformatorn som inte nådde ända fram”, utgiven 2016.

Välkomna till en spännande kväll om Ryssland efter Oktoberrevolutionen!

Stig Fredrikson
Journalist och utrikeskorrespondent