Sovjetunionens återuppståndelse och kriget i Ukraina

13 september 2022
19:00
Parkhallen, Folkets Park, Trollhättan
Strax före kl. 04, svensk tid, den 24 februari 2022 höll Vladimir Putin ett tal till nationen i vilket han bekräftade att ”en militär operation är inledd” i Ukraina. Minuter senare hördes explosioner i både Kiev och Kharkiv.

I augusti 1991 befann sig Kristian Gerner i Lviv i Ukraina för möte med ukrainska demokratiaktivister och kunde på TV se och höra kuppmakarna i Moskva deklarera att de höll på att rädda Sovjetunionen från undergång. På forskningsuppdrag i det sovjetiska utrikesministeriets arkiv i Moskva i mitten av december 1991 kunde han sedan uppleva hur man lugnt inväntade Sovjetunionens upplösning den 25 december 1991.

Ett imperium föll samman men dess maktstruktur har levt vidare under Putin. KGB återuppstod under nytt namn, FSB. Ryska imperiet (1721–1917), Sovjetunionen (1922–1991) och Ryska Federationen (1991– ) är successiva namn på den polisstat som en gång skapades av Peter den store och som Putin har gjutit nytt liv i.

Kristian Gerner kommer i sin föreläsning att bland annat ta upp utvecklingen av kriget och Vladimir Putin i jämförelse med tidigare härskare.

År 2021 gav Kristian ut Sovjetunionens skendöd. En historia om det moderna Ryssland. Boken skildrar Sovjetunionens undergång inifrån, hur sovjetmedborgarna upplevde de dramatiska åren fram till statens upplösning 1991, och hur de i våra dagar minns händelserna. Den visar hur presidenten Vladimir Putin har återupprättat polisstaten och mytifierat ”Stora fosterländska kriget” i historieskrivningen om hur Ryssland frälste mänskligheten från nazismen. Men boken skildrar även hur den ryska kultureliten har hållit liv i ”det andra Ryssland” och fört vidare traditionen från nobelpristagarna Pasternak och Brodsky.

Kristian Gerner är professor emeritus i historia vid Lunds universitet. Hans forskningsområde är historia, politik och kultur i Ryssland och Centraleuropa. Han har skrivit ett tjugotal böcker. Kristian har vid sex tillfällen tidigare besökt Clios vänner. Senast 2015 då han talade om Svarta havet i Rysslands historia.

Kristian Gerner
Historiker och författare