Sverige och Polen

Krig och kärlek i tusen år

10 oktober 2018
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Sveriges och Polens gemensamma historia är 1050 år gammal. Sedan Polens förste kristne furste Mieszkos dotter gifte sig med Erik Segersäll har det funnits en nära kontakt mellan makthavarna i Polen och Sverige. Den mest intensiva tiden var under 1500- och 1600-talen, då samma kungaätt regerade i bägge länderna.

De allra flesta kungabröllop ingicks inte av kärlek utan av politiska, ekonomiska och dynastiska skäl. Ofta skulle ett äktenskap bekräfta freden mellan Sverige och landet som kvinnan kom från. Från Erik Segersäll fram tills idag har Sverige haft 73 regenter och många fler kungliga frierier och bröllop.

Herman Lindqvist utkom 2016 med boken De vilda Vasarna – en våldsam historia, som handlar om hela Vasaättens historia och som är den mest kompletta bok, som skrivits på svenska om den polska Vasa-grenen. Hans nästa bok, Sverige-Polen, 1000 år av krig och kärlek, skildrar grannländerna Sveriges och Polens gemensamma, ibland våldsamma, historia. Herman Lindqvist kommer i sin föreläsning att ge oss de bästa och mest intressanta delarna av de tusen åren men kommer också försöka förklara vad som händer i Polen i dag.

Herman Lindqvist, författaren och populärhistorikern, har skrivit 62 böcker. Under sin tid som utrikeskorrespondent besökte han mer än 120 länder och var bosatt i tio olika huvudstäder i fyra världsdelar. Sedan några år bor han i Polen, ett land som syns alltmer i rubrikerna.

Välkomna till en spännande kväll om Sverige och Polen!

Herman Lindqvist
Journalist och författare