Swede Hollow

- om svenskarna i Saint Paul, Minnesota

10 april 2018
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Svenskarna är korkade, luktar illa och går inte att prata med. Den svenska utvandringen är inte bara en hjältesaga – många var utfattiga och illa sedda av ”vita” amerikaner. De bor i slummen i Swede Hollow och står längst ner på den amerikanska samhällsstegen.

Ola Larsmo har följt några verkliga svenskars öden i Saint Paul, Minnesota, och den dal de hänvisades till som immigranter vintern 1897. De flesta av de 1,3 miljoner svenskar som emigrerade lämnade Sverige senare delen av 1800-talet med en topp kring förra sekelskiftet. Och påfallande många av dem hamnar i städerna. De bär på en annan historia än Karl Oskars och Kristinas. Till sist fann de dock ett bättre liv och på lång sikt är det en lycklig historia.

Ola Larsmo är författare, kulturjournalist och samhällsdebattör. Han har utgivit ett 20-tal böcker. Hans senare romaner utspelar sig ofta i historisk miljö med dokumentära inslag. Mångfaldigt prisbelönad med bl.a. medaljen Litteris et Artibus 2017 för framstående konstnärliga insatser som författare. 2018 har han erhållit Natur & Kulturs kulturpris och blivit Hedersdoktor vid Historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala Universitet.

Välkomna till en intressant kväll om svenskarna i Saint Paul!

Ola Larsmo
Författare och kulturjournalist