Vikingatidens härskare

26 augusti 2021
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Vikingarna framställs för det mesta som vildsinta och farliga krigare som reste på plundringståg i mäktiga skepp. Vilka var vikingatidens härskare och vad är sanning och vad är myt?

Med stöd av den senaste forskningen och nya arkeologiska utgrävningar i Gamla Uppsala, skånska Uppåkra och Adelsö i Mälaren berättar Anna Lihammer och Ted Hesselbom om vad som ligger bakom de gammaldags bilderna av vikingatiden. Deras berättelse slår hål på många myter om vikingarna!

Anna Lihammer är doktor i historisk arkeologi och författare. Hon har blivit uppmärksammad för böckerna Arkeologiska upptäckter i Sverige (2010) samt Vikingatidens härskare (2012). Den senare blev årets bok om historia 2012. Hon debuterade 2014 som skönlitterär författare med de historiska kriminalromanerna Medan mörkret faller (som fick pris som årets bästa debut av Svenska Deckarakademin), Än skyddar natten (2015) och Där gryningen dröjer (2016).

Ted Hesselbom är museichef, författare och konstnär. Efter att ha varit chef för Röhsska museet 2007-2013 är han konst- och museichef för Sigtuna Museum & Art. Han har suttit i styrelserna för föreningarna Svensk Form och Konsthantverkets vänner.

Anna Lihammer och Ted Hesselbom har tillsammans skrivit de historiska romanerna Med dig vågar jag allt (2016) och Solitairen (2018) och kriminalromanen Catalana (2020). Våren 2021 utkom Vikingen som berättar om 1800-talets bild av vikingen som vild och brutal, dess orsaker och hur detta påverkar bilden än idag.

Anna Lihammer och Ted Hesselbom
Arkeolog resp. museichef