BEKÄNNELSER

av den förryskade svensken

18 mars 2024
19:00
Parkhallen, Folkets Park, Trollhättan
”Varför förstår inte jag som erfaren Moskva-korrespondent att Sovjetunionen ska kollapsa? När man i efterhand kan se att det är en oundviklig följd av ett hopplöst experiment. Och varför kommer Rysslands annektering av Krim som en överraskning? Och sen invasionen av Ukraina? När Vladimir Putin ägnat sig åt imperiedrömmar och vapenskrammel i två decennier. Är det helt enkelt för att min blick blivit alltför rysk, alltför förlåtande inför det som pågår i landet?”

I ”Den förryskade svenskens bekännelser” rannsakar Rysslandskännaren Malcolm Dixelius sig själv och sina brokiga upplevelser av mer än femtio års umgänge med Ryssland. Från nära tio år som ständigt påpassad korrespondent i det sönderfallande Sovjetunionen till en lyckosam period som dokumentärfilmare, författare, översättare, föreläsare, polarfarare, sportreporter, reseledare och till och med producent av modern dans – i Jeltsins och Putins Ryssland.

Sen 2014 har författaren haft sin huvudsakliga verksamhet förlagd till Ukraina och dess grannländer. Han har på nära håll sett hur Ryssland och Ukraina avlägsnar sig från varandra. Chocken vid den ryska invasionen 2022 blir ändå överväldigande.

Malcolm Dixelius tvingas än en gång rannsaka sig själv som iakttagare. Att vara den förryskade svensken och samtidigt ha sitt hjärta i Ukraina blir som en känslomässig spagat. Han kan inte låta bli att känna ett eget ansvar.

”Den förryskade svenskens bekännelser” är en högst personlig berättelse om ett helt yrkesliv i nära kontakt med vårt östra grannland, först stormakten Sovjetunionen och sedan det alltmer slutna och repressiva Ryssland. Författaren ställs till sist inför frågan vad hans egen självbild är i ljuset av Rysslands anfallskrig. Går det att försvara ukrainarnas rätt att bygga sin framtid i ett land fritt från Moskvas överförmynderi och samtidigt nära ett hopp om en bättre framtid för Ryssland?

Malcolm Dixelius är journalist och dokumentärfilmare med lång erfarenhet som korrespondent i Sovjetunionen och som dokumentärfilmare i både Ryssland och Ukraina. Han började sin bana som TV- och radioreporter vid Västnytt i Göteborg. Han har varit biträdande chef och utrikeschef för Aktuellt samt Moskvakorrespondent 1979-84 och 1990-94.

Han har skrivit två böcker om rysk organiserad brottslighet tillsammans med den ryske journalisten och författaren Andrej Konstantinov. 2023 utkom han med den självbiografiska boken Den förryskade svenskens bekännelser.

Malcolm Dixelius
Journalist och författare