Den vita stormen

- rasismens historia och USA:s fall

8 maj 2024
19:00
Parkhallen, Folkets Park, Trollhättan
Redan under inbördeskriget förstod president Abraham Lincoln att USA måste tämja rasismen, eller gå under som nation. 160 år senare är hans farhågor på väg att besannas.

När Kapitolium i Washington i januari 2021 stormades av tusentals republikaner, nationalister och högerextremister var det en attack på själva idén om USA som mångfaldens demokrati. Det är nu lättare att föreställa sig slutet på USA än att föreställa sig slutet på nationalismen.

Martin Gelin har ägnat två decennier åt att resa i USA och prata med amerikaner om hur rasismen präglar landets politik. Vi färdas från Thomas Jeffersons slavgods Monticello till dagens massfängelser i Arizona, möter amerikanska högerextremister på pilgrimsfärd i Budapest och besöker Kalifornien där det gryr en ny vision om ett annat, mer tolerant USA.

Det är en berättelse om vad som händer när ett samhälle inte vågar ta itu med sin rasistiska historia.

Martin Gelin har varit bosatt i New York och arbetat som USA-korrespondent för DN sedan 2001. Han har också medverkat som frilansjournalist i ett 20-tal andra svenska och internationella tidningar och radio/tv-bolag. Han har skrivit om amerikansk politik för New York Times, Foreign Policy, The New Republic och Boston Review.

Martin Gelin har tidigare publicerat de prisbelönta reportageböckerna Det amerikanska löftet (2009), samt Den amerikanska högern (2012) och tillsammans med Karin Pettersson Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris (2018). De båda senaste böckerna nominerades till Augustpriset. 1922 utkom den Den vita stormen – rasismens historia och USA:s fall.

Martin Gelin
Journalist och författare