Drama utan slut

- Turkiet 100 år

9 november 2023
19:00
Parkhallen, Folkets Park, Trollhättan
Ur krig, blod och aska föddes den turkiska republiken för hundra år sedan. Det skapade ett drama som kommer att fortsätta långt efter republikens 100-årsdag i oktober 2023.

I sviterna av det Osmanska rikets sönderfall för ett drygt sekel sedan föddes republiken Turkiet. Det skapade ett drama vars effekter vi lever med än idag.

Det handlar om Atatürks skapelse av republiken Turkiet, kurdernas och andra etniska minoriteters situation, hur Syrienkriget har förändrat Turkiet och hur dess utrikes- och säkerhetspolitik påverkar såväl landets egna invånare som omvärlden.

Bitte Hammargren beskriver Erdoğans resa till makten, och hur han förändrat republiken under sin tid som premiärminister och president – samt de politiska efterskalv som väntar ett hårt prövat och polariserat land efter de förödande jordbävningarna i början av 2023.

Bitte Hammargren är frilansskribent med lång erfarenhet av att bevaka Turkiet och Mellanöstern. Åren 2001–2012 var hon Svenska Dagbladets Turkiet- och Mellanösternkorrespondent. Därefter har hon bland annat lett Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet UI samt varit Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut. Numera är hon senior associerad medarbetare vid UI.

Bitte Hammargren har rest i Mellanöstern och Nordafrika sedan 1970-talet. Första reportageresan till Turkiet gjorde hon 1992 och hon har även under en period varit bosatt i Istanbul.

Hon mottog Publicistklubbens stora pris 2008 samt Arguspriset för humaniora 2017. På senare år har hon skrivit ett flertal rapporter om Turkiet, Libanon och Irak, och syns ofta som kommentator om Turkiet i svenska och internationella medier. Hennes senaste bok Drama utan slut: Turkiet 100 år utkom 11 april 2023.

Bitte Hammargren
Journalist och författare