Herman Friedländer - en svensk judisk historia

18 oktober 2022
19:00
Parkhallen, Folkets Park, Trollhättan
Johan Schück berättar Sveriges judiska historia genom den driftige entreprenören Herman Friedländer (1842-1920). Denne driftige entreprenör spelade en aktiv roll när den moderna industrinationen Sverige skapades.

Sveriges historia har formats av svenskarna, men också av invandrade minoriteter. En sådan grupp är judarna som började komma på Gustav III:s tid och sedan aktivt bidrog till samhällsutvecklingen. Det gäller både näringslivet och kulturen, liksom många andra områden.

Mest märks detta i Stockholm och Göteborg, men det finns också minnesmärken på åtskilliga andra håll. I Trollhättan ritades Olidans kraftverk, Sveriges första statligt ägda vattenkraftverk, av arkitekten Erik Josephson som var av judisk börd.

Erik Josephson, som ligger bakom många kända byggnader, är en viktig person i Sveriges judiska historia. Det gäller också hans svärfar som hette Herman Friedländer. Han var en framgångsrik företagare, en hängiven konstnärsvän och generös donator. Han umgicks med målare som Ernst Josephson, Carl Larsson och Anders Zorn, köpte deras tavlor och skänkte dem sedan till Nationalmuseum.

Johan Schücks berättar om Herman Friedländer och hans judiska 1800-talstid, en omvälvande epok där Sverige gick från fattigdom till ett begynnande välstånd. Mötet mellan svenskt och judiskt var inte alltid enkelt, men bidrog i hög grad till landets utveckling.

Johan Schück är ekonomijournalist och författare. Under många år arbetade Johan som ledarskribent på Expressen och DN varefter han under närmare trettio år arbetade på DN:s ekonomiredaktion. År 2019 gav han ut Schücks ABC som riktar sig till samhällsintresserade som vill lära sig mer om ekonomi. Under 2021 kom sedan boken om Herman Friedländer ut.

Han belönades 2006 med Söderbergska journalistpriset i ekonomi och är sedan 2015 ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

Johan Schück
Ekonomijournalist och författare