Käraste Herman

Rasbiologen Herman Lundborgs gåta

9 mars 2017
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Professor Herman Lundborg var ledare för världens första rasbiologiska institut. Han talade hotfullt om rasblandningens degenererande effekter och ville se ett Sverige med nästan bara nordiskt germanska blonda och blåögda människor. Han utvecklade metoder för rasundersökning som senare kom att användas av SS i Nazityskland.

Maja Hagerman berättar om forskningsgåtorna som han trodde sig lösa, om forskarvännerna i Tyskland som senare skulle bli inflytelserika rasexperter och dela ut dödsdomar i Tredje riket, och om personerna han mötte vid sina undersökningar, inte minst kvinnor, som skakade hans tillvaro i grunden. Han var mannen som åtog sig ett storslaget uppdrag att ”rädda det svenska folket”. I hemlighet fick han barn med en kvinna av ”fel typ” i Lappland.

Maja Hagerman är journalist och författare och producent av historiska dokumentärer. Hon har skrivit flera prisbelönta fackböcker om svensk historia. Hon har en bakgrund som vetenskapsjournalist och började sin verksamhet inom radio och TV.

Hennes senaste bok Käraste Herman – rasbiologen Herman Lundborgs gåta nominerades 2015 till Augustpriset. Detta pris erhöll hon 1966 för boken Spåren av kungens män. Hon har också erhållit Hertig Karls pris 2004, Disapriset 2012 och Svenska Fornminnesföreningens Hildebrandpris 2012. Hösten 2011 utsågs hon till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala Universitet.

Välkomna till en spännande kväll om Professor Herman Lundborg!

Maja Hagerman
Journalist, författare och TV-producent