Karl XII

Krigarkungen

16 september 2019
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Föreläsningen är en fascinerande berättelse om människan Karl XII – den svenska stormaktstidens siste kung. Med stöd av Karl XII:s rika brevväxling och andra samtida dokument ger Bengt Liljegren en unik inblick i hans liv, från barndomen, under de vilda ungdomsåren och vidare ut på slagfälten i Europa.

Bilden av kungen som en omtänksam och vetenskapligt intresserad regent står i skarp kontrast till den skoningslöse fältherren. Sin status som hjältekonung fick han först efter sin död.

Intresset för Karl XII:s död är fortfarande starkt. Nu finns en ny ansökan om att öppna hans gravkista för femte gången och med alla nya metoder undersöka kvarlevorna. Bengt Liljegren är dock övertygad om vem som är ansvarig för kungens död och till det dödande skottet!

Bengt Liljegren är adjunkt, historiker och författare med flera kritikerrosade biografier om bl.a. Winston Churchill, Karl XII, Alexander den store, Adolf Hitler och Pink Floyd. Han har medverkat som historisk expert i flera TV-program och besökte Clios vänner i december 2017 med en mycket uppskattad föreläsning om Winston Churchill.

Bengt Liljegren
Historiker och författare