Marionetterna

- om världen som politisk teater

6 februari 2024
19:00
Parkhallen, Folkets Park, Trollhättan
”Jag skyndar på stegen och följer instruktionerna. Jag gör det för att jag har ledsnat på hatet, ledsnat på alla lögner och överdrifter som stjäl det mesta av syret. Jag gör det för att jag inte orkar med fler nättroll och säregna uppror. En fråga vill jag besvara innan jag kvävs: Hur hamnade vi här?”

Vi lever i en tid då trollfabriker, falska nyheter och virala folkstormar har blivit vardag. Gränsen mellan lögn och sanning blir alltmer diffus och en obskyr propagandametod har växt till ett av de stora hoten mot vår demokrati.

Under sina trettio år som journalist och författare har Ingrid Carlberg återkommande stött på obskyra propagandametoder, skrapat på en yta och hittat en fjärrstyrd teater. Berättelsen kretsar kring den tyske socialisten Willi Münzenberg, som av många betraktas som uppfinnaren av den politiska marionetteatern. På hemligt uppdrag av Lenin och Stalin styrde han en internationell propagandakoncern och etablerade den politiska marionetteater som nu har fått en renässans. Snart skulle världens stora stå i kö för att kopiera honom.

Ingrid Carlberg berättar en starkt berörande historia som fångar människorna och dramatiken bakom manipulationerna och ger samtidigt nya inblickar och ny förståelse för vad som händer i världen idag. Berättelsen ställer det som händer i världen idag i blixtbelysning.

Ingrid Carlberg är författare och journalist och sedan 2020 ledamot av Svenska Akademien på stol nr 5 efter Göran Malmqvist.

Under åren 1990-2010 var hon anställd på Dagens Nyheter med grävande och berättande reportage som specialitet. Hon är sedan januari 2010 författare och frilansjournalist på heltid.

Hon debuterade som barn- och ungdomsboksförfattare 2002, med tre böcker om Rosalie och därefter ungdomsromanen Min bror Benjamin. Författarskapet fortsatte sedan med boken Pillret (2008) som belönades med flera priser. Pillret är  en journalistisk skildring av historien bakom de storsäljande moderna antidepressiva medicinerna.

År 2012 kom boken ”Det står ett rum här och väntar på dig…” Berättelsen om Raoul Wallenberg  för vilken Ingrid Carlberg bland annat tilldelades Augustpriset för bästa svenska fackbok 2012.

Boken NOBEL, Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans priser utkom i september 2019. Den har nominerats till Augustpriset för bästa svenska fackbok 2019.

I augusti 2023 utkom Marionetterna, En berättelse om världen som politisk teater.

I december 2013 besökte hon Clios vänner med sin föreläsningen om Raoul Wallenberg.

Ingrid Carlberg
Journalist och författare