Krig, kejsare och kvinnan som kallas Turia

- killar och forskare tänker på romarriket

3 april 2024
19:00
Parkhallen, Folkets Park, Trollhättan
Hur ofta tänker du på romarriket?

Under hösten svämmade sociala medier över av videoinslag där män avslöjade för sin häpna kvinnliga omgivning att de tänker på antikens Rom flera gånger i veckan. Även dagstidningarna uppmärksammade fenomenet.

Men stämmer det att killar och män oftare tänker på romarriket än tjejer och kvinnor? Vad beror i så fall skillnaden på? Vilka aspekter av antikens Rom är det som fascinerar? Och hur förhåller sig dagens antikvetenskap till detta manlighetens Rom? Vad forskar vi om egentligen?

Ida Östenberg är professor i Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs Universitet.

Hon forskar i första hand om antikens Rom, dess historia och kultur. Specifika forskningsfält är: romerska politiska ritualer, skådespel, identiteter, dödsföreställningar och minneskultur. Hon ägnar sig även åt den grekiska antiken, liksom åt forntidens efterantika historia, det klassiska arvet och de antika kulturernas samtida avtryck.

År 2016 erhöll hon Johan Lundblads pris av Svenska Akademien. Året därpå, 2017, erhöll hon Tankesmedjan för forskning och humaniora Humtanks pris för att på ett  ”förtjänstfullt sätt synliggjort humanioras betydelse i offentligheten” och år 2018 Stora historiepriset (Sveriges största historiepris) av Sörmlands museum och Nyköpings Kultur- och fritidsnämnd.

Ida är hedersmedlem i The Roman Society, London, grundat 1910.

Ida Östenberg
Professor och antikhistoriker