Svälten

Hungeråren som formade Sverige

5 november 2019
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda.

Missväxten under åren 1867-69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia och effekterna förstärktes dessutom av politiska felbeslut och misstag. Sverige blev föremål för internationella insamlingar. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika.

Genom enskilda livsöden berättar Magnus Västerbro en skakande historia– endast fyra generationer bakåt i tiden – om hur svälten löser upp både människans och samhällets kropp.

Magnus Västerbro är författare och vetenskapsjournalist med inriktning på historisk populärvetenskap. För boken Svälten: hungeråren som formade Sverige (2018) tilldelades han Augustpriset 2018 i den facklitterära kategorin. Den blev också utsedd till ”Årets bok om svensk historia” 2018 av Nättidningen Svensk Historias läsare.

Magnus Västerbro
Författare och journalist